13. 04. 2023
Deli s prijatelji

Demenca prihaja v različnih oblikah

Ali veste, kakšna je razlika med demenco in Alzheimerjevo boleznijo? Čeprav večina misli, da gre za eno in isto stvar, temu ni tako. Alzheimerjeva bolezen je namreč le eden od vzrokov za demenco. Splošno zmotno prepričanje gre verjetno pripisati dejstvu, da je Alzheimerjeva demenca, ki nastane zaradi Alzheimerjeve bolezni, najpogostejša oblika demence – predstavlja kar 60-70 % vseh demenc. Zanjo je značilno odlaganje dveh spremenjenih beljakovin med in v možganske celice, kar negativno vpliva na njihovo delovanje in povzroča propad. 

Vaskularna demenca predstavlja do 20 % vseh demenc

Druga najpogostejša vrsta demence je vaskularna. Z njo se lahko srečajo bolniki po možganski kapi ali v primeru drugih žilnih bolezni, ki povzročajo slabšo prekrvavitev nekaterih delov možganov, kar vodi v propad možganskih celic. 

Demenca s halucinacijami in motnjami spanja

Do 10 % vseh demenc predstavlja tako imenovana demenca z Lewijevimi telesci. Kot pri Alzheimerjevi, gre tudi tukaj za odlaganje beljakovin, le da so skupki nekoliko drugačni. Bolniki, oboleli s to obliko, imajo pogosto halucinacije in se soočajo z motnjami spanja ter nočnimi morami.

Vedenjske spremembe najpogostejši znak frontotemporalne demence

Kot že ime pove, gre za demenco, ki pretežno prizadene sprednje režnje možganov. Pri obolelih lahko opažamo številne vedenjske spremembe, kot so spremembe osebnosti, pomanjkanje empatije, motnje prehranjevanja …

A tu se seznam oblik demenc še zdaleč ne zaključi. Poznamo namreč še mešano demenco, demenco pri Huntingtonovi bolezni, alkoholno demenco in še nekatere druge, veliko manj pogoste vrste demenc. 

Vse omenjene sodijo v napredujoče bolezni, ki jih v tem trenutku (še) ne znamo dobro zdraviti. Če govorimo o demencah, ki jih je mogoče zdraviti in tudi pozdraviti, imamo v mislih tako imenovane reverzibilne demence. Mednje sodijo demence zaradi pomanjkanja vitamina B12, slabšega delovanja ščitnice, tumorja … Pomembno je le, da navedene vzroke odkrijemo in naslovimo kar se da zgodaj.

V naslednjem blogu se bomo podrobneje spoznali z najpogostejšo obliko demence – Alzheimerjevo.