10. 03. 2023
Deli s prijatelji

Fascinantna dejstva o možganih

Možgani so naš najkompleksnejši organ. Kako dobro jih sploh poznamo?
V nadaljevanju spoznajte nekaj fascinantnih dejstev o njih.

Ali imajo pametnejši večje možgane?

Pri odraslem človeku tehtajo približno 1,5 kilograma, njihova velikost in teža pa sploh nista odvisni od tega, kakšne so naše umske sposobnosti.

Preprosto rečeno: pametnejši nimajo večjih možganov.

Ali utrujeni res težje razmišljajo?

Če bi o pomembnosti organa sodili po tem, kako je potraten, bi možgani bili na prvem mestu. Se sprašujete zakaj? Prispevajo zgolj k 2 % celotne mase človeka, porabijo pa kar 20 % energije!

Zdaj veste zakaj tako težko razmišljate, ko ste utrujeni.

Ali ste vedeli, da so možgani sestavljeni iz milijon miljard povezav?

Kako so sestavljeni? Iz posameznih celic, ki jih imenujemo nevroni – teh celic je ogromno, kar 100 milijard! Za občutek: toliko je zvezd v naši galaksiji … Ali še boljša primerjava: 100 milijard je toliko, kot bi bilo zrnc v 40 tonah mivke. Si lahko predstavljate, kako majhne morajo biti te celice, da jih spravimo v 1,5 kg težek organ v naših glavah?

A možgani sploh niso posebni zaradi svojega števila celic. Tudi jetra, ki so primerljivo velik organ, imajo podobno število le teh. Kar jih naredi tako posebne, je to, da se te celice med seboj povezujejo. Vsaka se lahko poveže s približno 10 tisoč drugimi! Če zmnožimo število celic in število povezav, ki jih lahko tvorijo (10.000 x 100 miljard), dobimo milijon miljard povezav.

Omenjene povezave pa morajo biti zelo tanke, delikatne in fine, sicer jih ne bi spravili v ene možgane, kajne? In ravno te povezave včasih povzročijo določene bolezni – ena izmed njih je demenca.

Več o demenci kmalu v naslednjem zapisu!